Donderdag was in de Zuiderkerk een Beurs voor VVE-bestuurders en -beheerders. De hele kerk stond vol met exposanten, van leveranciers van producten, VVE beheerders tot onderhoudsbedrijven. Ook de Gemeente Amsterdam had een stand en gaf net als anderen interessante presentaties.
Vernieuwing erfpachtstelsel Zowel in de stand van de gemeente Amsterdam als in de presentatie werd vooruitgelopen op de voorbereiding van de vernieuwing van het erfpachtstelsel. Informatie werd geven over het eerder door B&W ingetrokken omstreden erfpachtplan. De nieuwe Raad zal een nieuw voorstel maken. Daarbij worden ook inspreekrondes verwacht. De nieuwe plannen komen pas ergens in de zomer in de Raad aan de orde. Er is een motie aangenomen dat de handtekeningen voor het houden van een referendum ook gelden voor de nieuwe plannen. Het referendum van mei gaat dus sowieso niet door. Wel werd gewezen op een debat op dinsdag 15 april in het pakhuis De Zwijger; Talk of the town #60: De toekomst van Amsterdamse erfpacht. Toegang is gratis. Meld je aan door bovenaan op die pagina op de rode knop 'reserveer' te klikken.
Zonnepanelen op het VVE-Dak; een stappenplan Ook informeerde de gemeente over energiebesparingen en zonne-energie op het dak van de VVE. Binnen de VVE Markenhoven is afgesproken dat het plaatsen van zonnepanelen mag, maar dat de onderliggende VVE's hun eigen plannen moeten ontwikkelen. Op de site van de gemeente staat een heel stappenplan voor huishoudens in een VvE hoe dat aan te pakken.
Wellicht is het concept Herman de zonnestroomverdeler dan een aanrader. Christiaan Brester van LENS BV (winnaar Herman Wijffels Innovatieprijs 2014) vertelde in een van de andere presentaties waarom de innovatie Herman zo rendabel is door salderen. Die innovatie verdeelt de zonnestroom van één groot zonnepanelenveld áchter de meter over de aangesloten woningen in een appartementencomplex (dus niet via de meter van de algemene ruimten). Via technische middelen, halen de bewoners die participeren dan het maximale (individuele) rendement uit een installatie. Ook stond een hovenier met een dubbelconcept: een groendak & energiedak.
Woningmarkt Annemijn Fokkelman (Sectorbankier Bouw) informeerde de bezoekers over de "Visie ABN AMRO op de Woningmarkt". Ingehaakt werd ook op de positieve geluiden van de NVM van vandaag. De NVM signaleertdat de sterkste daling vraagprijzen van bestaande woningen voorbij lijkt. Na jaren van krimp begint 2014 ook met prille positieve geluiden voor de bouwsector. Door de BTW stimuleringsmaatregelen (6% in plaats van 21%) op Bouw- en onderhoudsbedrijven neigen VVE's zelf om investeringen naar voren te halen. Door de vergrijzing liggen er een hoop nieuwe kansen voor ondernemers in onder andere de woningbouw, installatietechniek en technologie. Aanwezigen benadrukten de VVE-belemmeringen (rond besluitvorming) bij aanpassingen van de woningen/algemene ruimten. Echter andere wezen op Wmo-voorzieningen voor bijvoorbeeld oplaadpunten voor een scootmobiel buiten de VVE openbare ruimten.
VVE Hof 2 Markenhoven kiest voor Sky-liften Ook aanwezig was Sky-liften. Inzicht werd door hen gegeven in de techniek om de lift te verbouwen en dan een andere heftechniek te gebruiken om zo een energiezuinigere lift te krijgen. Ook bleek dat Hof 2 voor het onderhoud daarnaar toe is overgestapt. Hof 2 heeft dusdanige afspraken gemaakt dat als meer VVE's binnen Markenhoven meedoen iedereen meer korting krijgt.