De initiatiefnemer voor het erfpachtreferendum, Koen de Lange, heeft op woensdag 26 november 35.990 handtekeningen ingediend bij burgemeester Van der Laan. Dat is ruim meer dan de 27.000 handtekeningen die nodig zijn voor het referendum.
Het referendum is bedoeld om de nieuwe erfpachtsregeling van de gemeente Amsterdam tegen te houden, omdat de plannen niet goed doordacht en compleet zijn. Op 27 november zijn de stemmen nogmaals symbolisch aangeboden aan de vicevoorzitter van de gemeenteraad van Amsterdam.
Het referendum vindt in Amsterdam gelijktijdig plaats met de verkiezing voor het Europees parlement op 22 mei 2014.
Afluisteren
Hoewel duidelijk op de handtekeningformulieren te lezen is waarvoor men tekent, is volgens de PvdA en GroenLinks een fors deel van deze handtekeningen ongeldig.
De partijen willen nu dat de 16.500 'handmatige' handtekeningen geschrapt worden. De PvdA en GroenLinks hebben daarvoor handtekeningenjagers voor het erfpachtreferendum afgeluisterd. Uit de opgenomen gesprekken blijkt volgens de twee partijen dat de voorvechters van het referendum studenten hebben ingehuurd die Amsterdammers bewust foutief hebben geïnformeerd.
Foute actie
Het CDA reageerde fel op de actie van de twee partijen. 'Als een soort geheime dienst de straat opgaan om burgers af te luisteren. Ik vind het gewoon een foute actie', stelde lijsttrekker Marijke Shahsavari. 'Helemaal door een partij als GroenLinks, die altijd de mond vol heeft van privacy'.
Bekijk hieronder het filmpje van AT5
Aanvulling: Koen de Lange, initiatiefnemer van het referendum over de erfpachtplannen, heeftinmiddels aangiftegedaan tegen de PvdA en GroenLinks in Amsterdam. Zie ook het item op nieuwsuur van vrijdag 29 november 2013 vanaf minuut 22 en 56 seconden. Klik hier.