Main menu

mark2

Bewoners meten zelf luchtkwaliteit

15 6 2016 11 21 45
Aan de Valkenburgerstraat, de Anne Frankstraat zijn op verschillende plekken aan de woningen van VVE Markenhoven sensoren geplaatst door de Waag Society. De sensoren meten NO2, Fijnstof, de temperatuur en luchtvochtigheid. De opgehangen sensoren zijn uitgebreid dubbel gekalibreerd met behulp van het meetstation van de GGD en input van het RIVM. Op deze manier zullen de resultaten zo betrouwbaar mogelijk zijn. De meetmaand is  begonnen.


De sensoren hangen verdeeld over 15 plekken in het centrum van Amsterdam. Zowel aan de Anne Frankstraat, de Valkenburgerstraat op de pleinen en in de tuinen van de hoven van VVE Markenhoven, maar ook aanliggende straten rond de Nieuwmarkt hebben de deelnemers van Urban AirQ een sensor hangen. Sensoren zijn verdeeld over hoofdstraten, zijstraten, balkons aan de voorkant en tuinen aan de achterkant en hangen op verschillende hoogtes om zoveel mogelijk factoren met elkaar te kunnen vergelijken. Dat geeft een goede indruk van de verschillen in de mate vervuiling die al eerder werden geconstateerd via milieudefensie.

De sensoren zijn verbonden aan het WiFi netwerk van de deelnemers verzamelen per minuut data over de luchtkwaliteit (NO2, Fijnstof), luchtvochtigheid en temperatuur. Door zoveel mogelijk van deze data te verzamelen kan de Waag Society met behulp van het KNMI, Universiteit Wageningen, GGD Amsterdam en het Longfonds overgegaan tot het interpreteren van deze data. Hiervoor worden ook de officiële meetstation van GGD Amsterdam gebruikt en de verkeerstelling van de gemeente Amsterdam, zodat de relatie tussen de luchtvervuiling en het verkeer duidelijk wordt.

 

15 6 2016 17 57 3815 6 2016 17 56 41

 

Eerder was het plaatsen van de sensoren door de Waag uitgesteld. Het enthousiasme onder de deelnemers heeft gelukkig niet onder de vertragingen geleden. Met grote belangstelling hielpen deelnemers met de installatie. Hopelijk kunnen we zo snel mogelijk de eerste uitkomsten gaan bekijken en kijken wat we hier in de toekomst mee kunnen doen. Jimena Gauna van Waag Society ging mee bij de plaatsing van de sensoren en schoot een groot deel van de mooie beelden. Omdat de IJ-tunnel vanaf 15 juli tot 29 augustus wegens werkzaamheden dicht gaat, wordt het experiment met een maand te verlengen.

 

VVE Markenhoven

Het complex Markenhoven bestaat uit 3 Hoven en 4 Stadsvilla's, een ondergrondse parkeergarage en bedrijfsruimten.

Ieder Hof, Stadsvilla en parkeergarage heeft zijn eigen VVE('s) met een bestuur.

Samen vormen zij de VVE Markenhoven, met een eigen bestuur.

Markenhoven bestaat uit 2 Verengingen van Eigenaren. Dat zijn:

  • VvE Markenhoven de 7 gebouwen (Hoven en Stadsvilla's). Kamer van Koophandel nr.: 53828100
  • VvE Markenhoven (de 7 gebouwen plus de VVE Parkeergarage). Kamer van Koophandel nr.: 53828178

Bestuur  VVE Markenhoven (VVE 524)

Het bestuur van VVE Markenhoven (verzekeringen) bestaat uit:

Voorzitter: M. Broere

Secretaris: P. Busker 

Het bestuur van VVE Markenhoven kunt u mailen via:
______________________________________________

Bestuur  VVE 7 gebouwen Markenhoven (VVE 525)

De bestuursleden van VVE 7 gebouwen Markenhoven (de hydrofoor) zijn:

Voorzitter: M. Broere

Secretaris: P. Busker 

Het bestuur van VVE Markenhoven kunt u mailen via: