Main menu

mark2

Europa wijzigt hypotheekwetgeving

Hypo

Vanaf 21 maart 2016 is in Nederland de Europese Hypothekenrichtlijn van kracht. Dat verandert onder meer de hypotheekaanvraag en boeteberekening. Op deze pagina vindt u de belangrijkste wijzigingen, voor zover nu bekend.

 

Tot op dit moment zijn er veel onduidelijkheden over de Europese Hypothekenrichtlijn (Mortgage Credit Directive). Zelfs de ingangsdatum kan nog worden uitgesteld. 

Hypotheekaanvraag

De offerte onder voorbehoud vervalt. Daarvoor in de plaats komt een aanbiedingsbrief, die ook wel voorlopige offerte, voorbeeldofferte of rente-aanbod wordt genoemd. 

 

Zowel in de oude als nieuwe situatie staan in zo’n document:

  • het maximale hypotheekbedrag
  • de rente
  • de rentevaste periode, en
  • de lijst met benodigde stukken. In die lijst staat wat u nog moet aanleveren voordat de bank een bindende offerte doet.

 

U krijgt de bindende offerte pas als de geldverstrekker alle benodigde documenten heeft ontvangen. Denk hierbij aan inkomensgegevens, werkgeversverklaring en taxatierapport.

 

Enkele geldverstrekkers zeggen nu dat ze zo’n aanbiedingsbrief niet gaan verstrekken. In dat geval krijgt u later duidelijkheid over het hypotheekbedrag en de rente dan in de huidige situatie.

 

Boeteberekening

De boete bij oversluiten of extra aflossen mag vanaf nu alleen nog werkelijke kosten bevatten. Veel geldverstrekkers geven aan dat zij de boete nu al zo berekenen. De andere banken en verzekeraars moeten de boeteberekening aanpassen, waardoor hun boetes lager worden.

 

Banken en verzekeraars moeten ook meer duidelijkheid geven over hun boeteberekening. Dit is een opvallend nieuw onderdeel, omdat de boeteberekening tot nu toe een ‘black box’ was. Vanaf 21 maart 2016 zetten de geldverstrekkers bijvoorbeeld op papier welk rentepercentage zij hanteren om de boete te berekenen.

 

De nieuwe regels voor boeteberekening gelden in ieder geval voor nieuwe hypotheken. Sommige geldverstrekkers gaan de nieuwe boeteregels ook hanteren bij bestaande hypotheken. Dat kan ervoor zorgen dat een huiseigenaar een (veel) lagere boete krijgt bij oversluiten of extra aflossen.

 

Betalingsproblemen

Geldverstrekkers moeten zich meer gaan inspannen om een oplossing te vinden voor huiseigenaren met betalingsproblemen. Zij moeten dit ook schriftelijk kunnen verantwoorden. En als een executieverkoop uiteindelijk toch niet te vermijden is, moet de geldverstrekker zorgen voor een behoorlijke opbrengst. 

 

De boeterente bij betalingsachterstand mag vanaf nu niet hoger zijn dan de wettelijke rente. Dit is een belangrijke verbetering voor de consument. Tot nu toe berekenen geldverstrekkers soms een (veel) hogere rente dan de wettelijke rente. Daardoor kan de huiseigenaar nog meer in geldnood komen.

 

Bron: Vereniging Eigen Huis

European Standard Information Sheet 

Geldverstrekkers moeten vanaf nu meer duidelijkheid geven over hun kosten. Dat kunnen ze doen in de European Standard Information Sheet (ESIS). Dat is een informatievel dat de bank uiterlijk bij de bindende offerte aan de klant moet geven. Het maakt kosten van verschillende aanbieders beter vergelijkbaar, ook internationaal.