Main menu

mark2

Parkeren: Elektrisch rijders krijgen voorrang

electr
Met een elektrische auto kunt u een milieuparkeervergunning voor bewoners aanvragen. U krijgt dan voorrang op de wachtlijst. Bekijk hier de voorwaarden.

 

Amsterdamse automobilisten die elektrisch rijden, krijgen meteen een parkeervergunning. Zij hoeven niet op een wachtlijst te staan. De gemeente wil dat zo veel mogelijk Amsterdammers elektrisch gaan rijden. Dat is noodzakelijk voor een schone en gezonde stad.

Iedereen weet dat schone lucht belangrijk is. De luchtkwaliteit in de stad is voor het grootste deel afhankelijk van lokaal verkeer. Benzine- en dieselmotoren stoten schadelijke stoffen, zoals fijnstof uit. Daarom wil Amsterdam uiterlijk 2025 volledig uitstootvrij zijn. Elektrisch rijden is een belangrijk onderdeel bij het halen van deze doelstelling.


Milieuparkeervergunning
Nu al is Amsterdam koploper op het gebied van elektrisch rijden. Er is een uitgebreid netwerk van laadpalen. Wanneer er geen laadpaal in de buurt is, kan deze gratis worden aangevraagd. Bezitters van een elektrische auto kunnen een speciale milieuvergunning aanvragen en hoeven niet op de wachtlijst te staan tot er een plaats vrijkomt.

Voorwaarden
Voor de milieuparkeervergunning gelden speciale voorwaarden.

U moet in Amsterdam ingeschreven staan.
  • U moet wonen op het adres waar u ingeschreven staat.
  • U moet een auto hebben die op uw naam staat (of een lease- of bedrijfsauto of huurauto).
  • U mag geen eigen parkeergelegenheid hebben.
  • U hebt een gewone elektrische auto of bestelauto, voertuigclassificatie M1, N1 of N2 (dit kunt u controleren op de website van het RDW) . De vergunning is niet geldig voor gehandicaptenvoertuigen of motorrijtuigen met beperkte snelheid.
  • U kunt minimaal 60 kilometer volledig elektrisch rijden met uw auto.
  • Uw elektrische auto haalt een snelheid van minimaal 75 kilometer per uur.


Eigen parkeergelegenheid
U kunt geen vergunning aanvragen wanneer:

  • u de mogelijkheid hebt of had om een eigen parkeerplaats, zoals een garage onder uw huis, te huren of kopen.
  • u een vaste parkeerplaats op straat hebt. Een parkeerplaats voor gehandicapten valt hier niet onder.


Uitzondering eigen parkeergelegenheid

Woont u in een gebouw met parkeergelegenheid? Kunt u daar nu geen parkeerplaats krijgen? En kon u die in het verleden ook niet krijgen? Dan kunt u wel een parkeervergunning aanvragen. De eigenaar of beheerder van het gebouw moet de Verklaring geen eigen parkeergelegenheid invullen. Stuur deze verklaring mee met de aanvraag.


Voorrang bij wachtlijst

Deze vergunning gaat buiten de wachtlijst om en gaat direct in. Is er een wachtlijst in uw vergunninggebied, dan kunt u géén tweede parkeervergunning voor een elektrische auto aanvragen.

Lees meer over de aanvraag van een bewonersvergunning...


Meer informatie

Uitgebreide voorwaarden en informatie vindt u op www.amsterdam.nl/elektrisch.
Hier vindt u ook informatie over beschikbare oplaadpunten in de stad en de mogelijkheid een oplaadpunt bij u in de buurt aan te vragen.

 

Bron: https://issuu.com/movement1537/docs/1._centrum_-_oktober_2017/12