Main menu

mark2

Financiële regelingen en subsidies voor VvE’s liggen in het verschiet

​Financiële regelingen en subsidies voor VvE’s liggen in het verschiet

Er gloren goede tijden voor de VvE, want het is duidelijk dat de VvE op de kaart staat bij de politiek en de overheid. Alle betrokkenen zien in dat verenigingen van eigenaars geen niche in de markt zijn: één op de vier woningeigenaren is lid van een VvE. 

 

Er zijn 1,2 miljoen appartementen in Nederland en samen hebben ze ca. 1,8 tot 2,6 miljard euro op hun spaarrekeningen staan. Dat maakt de VvE ook een interessante partij voor onderhouds- en renovatiebedrijven. De maatregelen die recent genomen zijn – en die binnenkort genomen worden – helpen de VvE’s om hun gebouwen op robuuste wijze te verduurzamen. 


Dat stelde mr. Kees Oomen, directeur van belangenorganisatie VvE Belang, op 13 april, de tweede dag van de beurs Renovatie & Transformatie in Den Bosch. “Het zijn indrukwekkende cijfers”, stelde Oomen, “maar eigenlijk weten we nog niet helemaal hoe de markt van de VvE’s in elkaar zit. Dat zal halverwege dit jaar blijken als het ministerie van Binnenlandse Zaken met concrete cijfers komt. Duidelijk is al wel dat de helft van alle appartementen een ‘slecht’ energielabel heeft. Dat betekent dat er voor bedrijven veel mogelijkheden liggen: er is een investeringspotentieel van 4,5 miljard euro als we alle appartementen twee labelsprongen willen laten maken. Ter vergelijking: de komende tien jaar wordt er 20 miljard door de overheid geïnvesteerd in de bouw van windmolens. Let wel: subsidie! De investeringen voor verduurzaming van appartementen worden door de VvE’s zelf betaald.”


Kansen voor duurzaamheid
VvE Belang heeft – samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken - veel tijd en energie gestoken in initiatieven die het voor de VvE eenvoudiger maken duurzaamheidsmaatregelen toe te passen. Oomen noemde de belangrijkste resultaten van die inspanningen: “Als kennispartner van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zijn wij betrokken bij de ontwikkeling van duurzaamheidsloketten en werken we aan de versoepeling van financieringseisen. Voor die financiering is de VvE Energiebespaarlening ontwikkeld. VvE’s kunnen daar tegen gunstige voorwaarden geld lenen om duurzaamheidsmaatregelen te treffen.”


Proces én maatregelen
Veel VvE’s worstelen met de vraag hoe zij goede, onafhankelijke informatie kunnen krijgen over het nemen van duurzaamheidsmaatregelen. Bovendien hebben bestuurders behoefte aan informatie hoe zij een voorstel zó kunnen voorbereiden dat de leden ermee akkoord gaan.

Kees Oomen kon aankondigen dat het ministerie nadenkt over een financiële regeling voor die proceskosten. Daarmee hebben de VvE’s de mogelijkheid om zich te oriënteren op de diverse duurzaamheidsmaatregelen, zodat ze een goed voorstel kunnen presenteren.

“En er is nog meer goed nieuws”, zei Oomen: “VvE’s kunnen binnenkort ook subsidie krijgen voor het nemen van maatregelen; bijvoorbeeld voor het laten maken van een energiescan van het gebouw en voor het laten aanbrengen van isolatie. Let op: de subsidie is niet bedoeld voor energieopwekking (zoals zonnepanelen) maar voor maatregelen aan het gebouw. Speciaal voor de VvE’s komt circa 70 miljoen euro beschikbaar.”


Reserveren en NoM
Dankzij de Wet verbetering VvE’s hebben verenigingen van eigenaars vanaf 1 januari 2017 wettelijk de mogelijkheid om een lening aan te gaan, en moeten zij jaarlijks 0,5% van de herbouwwaarde reserveren in het fonds voor grootonderhoud.

Oomen: “Ten slotte is er nog het initiatief ‘Nul op de Meter’ (NoM). Dat gaat uit van het principe dat investeringen zichzelf voor een groot deel terugverdienen door verlaging van de energiekosten – en dat VvE’s uiteindelijk geen energierekening meer hebben. Het grote voordeel van NoM is dat alle VvE-leden ervan profiteren. Momenteel worden experimenten uitgevoerd, en het aantal NoM-projecten stijgt snel: in 2017 staan er 40 op de nominatie; in 2018 maar liefst 100!”

Carola Peters-van der Gouw,
hoofdredacteur VvE Magazine


Bekijk hier de presentatie van Kees Oomen tijdens Renovatie & Transformatie 2016. 

 

Bron: https://www.renovatieprofs.nl/kennisbank/financiele-regelingen-en-subsidies-voor-vve-s-liggen-in-het-verschiet