Main menu

mark2

Airbnb-bezitter zal belangen tot aan de rechter bevechten

Volgens ING stijgt de waarde van huizen flink door toeristenverhuur.
Volgens ING stijgt de waarde van huizen flink door toeristenverhuur. © ANP

Wie een huis heeft met verhuur­mogelijkheden via Airbnb, kan dat voor een ton meer verkopen, stelt ING. Maar wat als de Vereniging van Eigenaren (VVE) Airbnb verbiedt?

Airbnb is bij advocaten een hot topic, zegt Kim Kroon, advocaat vast­goedrecht bij het Amsterdamse kantoor Van Till. "We krijgen er elke week vragen over. Van mensen die hun huis willen verhuren aan toeristen, maar ook van VVE's die dit juist ­willen voorkomen."

Inmiddels hebben rechters al uitspraken gedaan over toeristen­verhuur. De discussie krijgt een nieuwe dimensie, nu het Economisch Bureau van ING eerder deze week naar buiten kwam met onderzoek waaruit blijkt dat de waarde van huizen flink stijgt als er mogelijkheden zijn voor toeristenverhuur. Dit betekent dat een VVE die Airbnb ­verbiedt, de buurman met verhuisplannen extra inkomsten ontzegt. 

1. Kan een VVE verhuur via Airbnb verbieden?

De meeste VVE's doen hier niet zo moeilijk over

Robert Keurentjes van VVE Beheer

Ja, dat kan. "De VVE staat sterk," zegt Kroon. Veel hangt af van de zogenoemde splitsingsakte. Hierin staat hoe een gebouw is opgesplitst in ­appartementen en wat allemaal wel en niet mag.

In een aantal van deze akten staat een verbod op pension, een beetje een achterhaalde term voor verhuur. De rechter heeft uitgesproken dat Airbnb ook onder dit verbod valt.

In de meeste reglementen is vermeld dat de huizen bedoeld zijn om in te wonen en dat toeristenverhuur een commerciële activiteit is, in strijd met de woonfunctie. Deze bepalingen bieden VVE's extra houvast voor een verbod. 

2. Waarom is verhuur via Airbnb dan toch zo populair in de stad?

Een sociale woning mag niet via Airbnb worden verhuurd

Meestal wordt toeristenverhuur ­oogluikend toegestaan, zegt Robert Keurentjes van VVE Beheer, een organisatie die VVE's adviseert. "De meeste VVE's doen hier niet zo moeilijk over."

Logisch, want wie de buurman verbiedt zijn huis te verhuren, ontzegt zichzelf ook de mogelijkheid om wat extra geld te verdienen. Wel stellen ze eisen aan verhuur: vooraf de buren inlichten, bereikbaar zijn bij overlast en geen dronken Britten.

De VVE kan, in vergadering, ook ­expliciet toestemming geven aan toeristenverhuur, maar een boze buurman die de overlast zat is, kan dit aanvechten en krijgt meestal gelijk. 

3. Welke regels gelden omtrent toeristenverhuur?

Een huis mag niet langer dan twee maanden per jaar worden verhuurd. Over de inkomsten moet loonbelasting worden betaald, ook afdracht van toeristenbelasting is verplicht.

De woning moet aan de brandveiligheidseisen voldoen en verhuur mag niet aan meer dan vier personen zijn. De gemeente Amsterdam stelt dat toestemming nodig is van de VVE. Bij een huurhuis moet de verhuurder instemmen. Een sociale woning mag niet via Airbnb worden verhuurd. 

4. Kan een huizenbezitter afdwingen dat de VVE toeristenverhuur toestaat vanwege de hogere huizenwaarde?

Deze vraag is actueel na het rapport van ING, begin deze week. Stel: een buurman wil verhuizen, maar de VVE verbiedt verhuur via Airbnb, dan kan hij zijn huis voor een ton minder te koop zetten.

Hij loopt geld mis door zo'n verbod. "Dat zal extra druk veroorzaken op de VVE om zo'n verbod te laten varen," zegt Kroon. "Dat gebeurt ook bij uitbouwen van huizen; een verbod daarop kan de huizenprijs dempen."

Uiteindelijk bepaalt de VVE. Of de buurman met verhuisplannen het erbij laat zitten, is zeer de vraag, gezien de financiële belangen. Een rechtszaak behoort dan tot de mogelijkheden. "Airbnb is in toenemende mate booming business," zegt Kroon. "Dat vertaalt zich in procedures."

 

Bron: http://www.parool.nl/amsterdam/airbnb-bezitter-zal-belangen-tot-aan-de-rechter-bevechten~a4291757